Πρόκειται για ζωντανά έργα τέχνης τα οποία προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο δυσμενές αστικό τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, με την σημαντική έλλειψη χώρων πρασίνου, καθώς καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε, κάνουν την ζωή πιο βιώσιμη και προσθέτουν λίγο πράσινο στο γκρίζο τοπίο της πόλης.

Είναι αυτόνομα συστήματα κήπων, όπου η φύτευση γίνεται στις κάθετες επιφάνειες των κτιρίων, και τα προσαρμόζουμε ιδανικά σε κάθε χώρο (εσωτερικό ή εξωτερικό) και μέγεθος. Αποτελούνται από ειδικά πλαίσια και εξειδικευμένα υλικά, που σε συνδυασμό με το φυτικό υλικό, προσθέτουν ωφέλιμη μόνωση στο κέλυφος του κτιρίου. Λειτουργεί υδροπονικά (χωρίς χώμα), με αποτέλεσμα τα φυτά να μην κινδυνεύουν από τα παθογόνα του εδάφους και παράλληλα, χωρίς το βάρος του χώματος, να δημιουργούμε μια πολύ ελαφριά κατασκευή.

Δημιουργία Κάθετου Κήπου

Το νερό και τα θρεπτικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών, τα παρέχουμε από το αυτόματο σύστημα ποτίσματος και υδρολίπανσης, μειώνοντας κατά πολύ τις εργασίες συντήρησης. Η ποικιλία των φυτών που προσφέρεται για την κάθετη φύτευση είναι πολύ μεγάλη, και αξιοποιώντας κατάλληλα τα φυλλώματα, τα χρώματα και τις υφές τους, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και καθώς η κάθετη φύτευση μιμείται την φύση, η ανάπτυξή τους είναι κανονική, χωρίς περιορισμούς.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Αισθητική

Η μεγάλη ποικιλία φυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τις κάθετες επιφάνειες σαν καμβά και να “ζωγραφίσουμε” τον κήπο σας, σε κάθε χώρο. Με την κάθετη φύτευση ένας γκρι τοίχος από τσιμέντο μπορεί να πάρει μορφή, χρώμα, ζωή, μπορεί να αναπνέει και μαζί του να αναπνέει η δικιά μας φαντασία ενώ η καθημερινότητα μας να αλλάζει με την αλλαγή των εποχών. Πρόκειται για ζωντανά έργα τέχνης τα οποία μαγεύουν με την ομορφιά τους και την μοναδικότητά τους καθώς είναι το αποτέλεσμα δημιουργικού σχεδιασμού από ανθρώπους με δυνατή οπτική και με γνώση του απαιτούμενου φυτικού υλικού.

Ποιότητα αέρα στο εσωτερικό των χώρων

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να είναι και δέκα φορές πιο μολυσμένο από το εξωτερικό και καθώς ο μέσος όρος των ανθρώπων περνά τις περισσότερες ώρες στο εσωτερικό των κτιρίων, είναι συνεχώς εκτεθειμένος. Η κάθετη φύτευση επιδρά θετικά σε αυτό, καθώς τα φυτά φιλτράρουν τον αέρα και παράγουν οξυγόνο.

Προστασία των κτιρίων

Η κάθετη φύτευση προστατεύει τα κτίρια και αυξάνει τον χρόνο ζωής του, αφού μειώνει τις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στο κέλυφος τους και τα προστατεύει από την βροχή, το χιόνι, τον αέρα καθώς και από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία και την διαβρωτική όξινη βροχή.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνεται η ζήτηση σε συστήματα δροσισμού και η ενέργεια που απαιτείται για την λειτουργία τους. Τα φυτά έχουν την δυνατότητα να μειώνουν ελαφρά την θερμοκρασία στο περιβάλλον γύρω τους , με αποτέλεσμα η επιφάνεια μιας κάθετης φύτευσης να μειώνει αισθητά την θερμοκρασία εξωτερικά ή εσωτερικά του κτιρίου. Έρευνες έδειξαν ότι η κάθετη φύτευση σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 20%. Η κάθετη φύτευση μειώνει τη χρήση των κλιματιστικών και βοηθάει στο να μετριαστεί το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα λειτουργεί ως έξτρα μόνωση.

Υγεία, σωματική-ψυχική

Το αστικό περιβάλλον έχει εξελιχθεί σε έναν αφιλόξενο τόπο, όπου οι περισσότερες επιφάνειες έχουν τσιμεντοποιηθεί, οι δρόμοι ασφυκτιούν από την κίνηση και τον θόρυβο, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση πολλές φορές φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό το δυσμενές αστικό τοπίο επηρεάζει αρνητικά την σωματική και ψυχική μας υγεία. Η κάθετη φύτευση παρέχει μια σύνδεση με την φύση, κάτι το οποίο λείπει από την σημερινή πόλη. Η παρουσία φυσικών στοιχείων, όπως είναι τα φυτά, τα οποία φιλτράρουν τον αέρα, αφαιρούν τις τοξίνες, προσθέτουν οξυγόνο, μπορούν να αμβλύνουν αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον, και να δράσουν ως τονωτικό για να μετριαστεί το άγχος και η κούραση. Έρευνες έχουν δείξει πως η παρουσία των φυτών στον εργασιακό χώρο αυξάνει την αποδοτικότητα, την δημιουργικότητα και παράλληλα μειώνει τα συμπτώματα δυσφορίας, άγχους και υπερέντασης καθώς και άλλα συμπτώματα όπως βήχας ή κούραση. Επίσης και στα νοσοκομεία έχει αποδειχθεί η θετική ανταπόκριση των ασθενών με την παρουσία φυτών στο περίγυρό τους, καθώς είναι πιο ήρεμοι, με αποτέλεσμα την ταχεία ίαση και την μικρή παραμονή τους εκεί.

Αξία ακίνητης περιουσίας

Η κάθετη φύτευση ανεβάζει την αξία των ακινήτων καθώς υπερτερεί αισθητικά και λειτουργικά, σε σχέση με άλλα κτίρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι απλά η ύπαρξη φυτών μέσα ή γύρω από ένα κτίριο μπορεί να αυξήσει την πραγματική αντικειμενική αξία στο 20%. Η κάθετη φύτευση μπορεί να δώσει σε μια επιχείρηση, όπως σε ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο, ένα προβάδισμα αισθητικής και μοναδικότητας, που θα την κάνει να ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές, με αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και της παραμονής στον χώρο. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως ένα “πράσινο” εργαλείο, για επιχειρήσεις που θέλουν να προωθήσουν μια οικολογική εικόνα της εταιρίας.

Ηχορύπανση

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φύλλα των φυτών μειώνουν τον ήχο ανακλώντας, διαθλώντας και απορροφώντας τον σε μικρές ποσότητες. Η κάθετη φύτευση, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ακουστική εσωτερικά του κτιρίου, αλλά και εξωτερικά όπου μπορεί να λειτουργήσει ως ηχοπέτασμα για την μείωση της ηχορύπανσης από τις αστικές δραστηριότητες.

Προβολή

Κάθετοι κήποι

Δείτε φωτογραφίες απο κάθετους κήπους που έχει δημιουργήσει η EcoGarden

Προβολή