Το υγρό στοιχείο στην διαμόρφωση του τοπίου ολοκληρώνει τη μορφή και την αίσθηση του κήπου. Το νερό ως πηγή ζωής ενέπνεε πάντοτε τους δημιουργούς των κήπων αποτελώντας έμπνευση για μια μεγάλη ποικιλία κατασκευών στον κήπο, από λίμνες έως μικρά σιντριβάνια ή “κουρτίνες” νερού.

Λίμνες

Οι λίμνες στον κήπο, αποτελούν ένα πλήρες υδάτινο οικοσύστημα όπου λαμβάνουν χώρα κανονικά όλες οι βιολογικές διεργασίες ώστε να βρίσκεται σε ισορροπία η λειτουργία του. Αποτελούνται από φυσικά υλικά, όπως η πέτρα ή βράχια, από μικρά ή μεγάλα ψάρια και από μια πληθώρα υδρόβιων φυτών των οποίων τα χρώματα, οι φόρμες και τα μεγέθη τους είναι τόσο πολλά που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αισθητική αναζήτηση, αλλά και να ανταποκριθούν θαυμάσια σε χώρους με ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Λίμνη σε κήπο

Η ανθεκτικότητα των φυτών αυτών σε αρρώστιες, τα καθιστά ακόμα πιο συμβατά με τις σύγχρονες οικολογικές τάσεις, καθώς οι ανάγκες τους για φυτοφάρμακα είναι πολύ περιορισμένες. Επίσης οι απώλειες νερού αφορούν μόνο την εξατμισοδιαπνοή των φυτών μειώνοντας το κόστος κατανάλωσης του νερού σε σχέση με άλλες φυτεύσεις. Τέλος κάποια υδροχαρή φυτά μπορούν να αξιοποιήσουν κακής ποιότητας νερό, ή ακόμα και να βελτιώσουν την ποιότητα του, συγκρατώντας άλατα και βαρέα μέταλλα. Μάλιστα ορισμένα από τα φυτά αυτά βρίσκουν εφαρμογή σε επεξεργασία λυμάτων και απορροές βιολογικών καθαρισμών.

Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μια λίμνη εντάσσεται στον υπόλοιπο κήπο και λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι του ενώ παράλληλα προσελκύει κάθε είδους ζωής (πουλιά, έντομα, αμφίβια).

Η αποτίμηση της αίσθησης που προκαλεί είναι πολύ μεγάλη, καθώς η εικόνα του κήπου με το πέρασμα των εποχών αλλάζει εντυπωσιακά : το καλοκαίρι, τα υδρόβια φυτά έχουν αναπτυχθεί πλήρως και πολλά από αυτά βρίσκονται σε ανθοφορία. Ο κήπος βρίσκεται στην μέγιστη απόδοσή του ενώ σφύζει από ζωή καθώς λιβελούλες, βατραχάκια και πεταλούδες κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους. Το φθινόπωρο, κάποια από τα φυτά αλλάζουν χρώμα στο φύλλωμά τους, αποκτώντας εντυπωσιακές κόκκινες ή κίτρινες αποχρώσεις. Τον χειμώνα, η εικόνα της λίμνης αλλάζει καθώς οι πλούσιοι όγκοι των φυλλωμάτων κλαδεύονται, προσφέροντας στον χώρο μια νέα οπτική. Τέλος η άνοιξη φέρνει την αναγέννηση της φύσης και μια σειρά χρωμάτων, αισθήσεων και συναισθημάτων ξεδιπλώνεται μέρα με την μέρα.

Αξίζει να επισημάνουμε για τις νεροκατασκευές ότι το κόστος κατανάλωσης ρεύματος του κυκλοφορητή του νερού είναι το ίδιο με αυτό της κατανάλωσης ενός λαμπτήρα.

Άλλες υδάτινες κατασκευές

Σε περιπτώσεις που για αισθητικούς ή πρακτικούς λόγους , δεν είναι δυνατή η κατασκευή μιας λίμνης, οι σχεδιαστικές επιλογές για την ένταξη του στοιχείου του νερού στον χώρο είναι απεριόριστες. Αυτό μπορεί να σημαίνει την κατασκευή μιας κουρτίνας νερού, ενός καταρράκτη, ενός σιντριβανιού ή ενός συνδυασμού μεταξύ τους, που μπορεί να πηγάζει από αναπάντεχα σημεία στον χώρο, όπως π.χ. από ένα ξύλινο καθιστικό ή μια ζαρντινιέρα, προσδίδοντας στον χώρο μια σύγχρονη τάση σχεδιασμού και αισθητικής, που σε συνδυασμό με τον ανάλογο φωτισμό να χαρίζει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.